Premium Guide - 4/2022

129 Kč / časopis
Skladem

České pivovarnictví patří k ekonomickým odvětvím, které dva roky covidu postihly největší silou. Nyní se na něj valí další vlna v podobě rychle rostoucích ceny energií či vstupních surovin. Přesto to ale vůbec neznamená, že by tento tradiční obor byl na kolenou. Vloni byla spotřeba piva pátá nejnižší v historii, prudce také klesl podíl piva konzumovaného v pohostinství. Pivovary ale dokázaly krizové období překonat a  přežít, udržet si většinu zákazníků a ještě investovat do nových technologií, marketingu, distribuce… Rozvíjet se daří i více než 400 českých minipivovarů. Nic jednoduchého ho nečeká, ale svět českého piva prokazuje úctyhodnou odolnost a schopnost regenerace, k čemuž samozřejmě patří i schopnost adaptovat se na nové podmínky. Mimochodem, to je jeden z dalších důvodů, proč by české pivo rozhodně mělo být zapsáno na seznam světového nehmotného UNESCO.

Detailní informace

Detailní popis produktu

OBSAH

Šíříme radost a slávu českého piva 
Covid necovid, národní pivovar Budějovický Budvar má za sebou dva rekordní roky, dokonce se stal největším českým exportérem piva. „Vaříme prémiové pivo z prémiových surovin a z této cesty nikdy nechceme ustoupit, i navzdory prudkému růstu cen,“ slibuje generální ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák.

České pivo do UNESCO! 
Unikátní, tradiční, symbol národní hrdosti, světové, kulturní, společenské. Takové atributy mají přesvědčit OSN, aby zapsala české pivo a českou pivní kulturu na seznam UNESCO. Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven, má ještě jeden osobní argument, proč je české pivo unikátní. „Lidé kolem něj jsou prostě šťastnější,“ říká.

Rok 2021: Spotřeba nízká, export rekordní
Roční spotřeba piva v Česku se v roce 2021 propadla na historicky pátou nejnižší spotřebu 129 litrů na obyvatele. Celkový pokles výstavu byl 2,8%. Export naopak dosáhl druhého nejlepšího výsledku v celé své historii.

Minipivovar Proud: Úspěch navzdory covidu
Rok 2021 byl prvním kompletním rokem v existenci nového plzeňského pivovaru Proud. Rokem velmi úspěšným, přestože jej víceméně celý provázela koronavirová omezení. „Nějak jsme to zvládli a v některých věcech nám to i pomohlo," rekapituluje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

Jan Punčochář: Bier und Wein, das ist Fein!
Po mnoha letech strávených v nejluxusnějších pražských restauracích se hvězdný šéfkuchař Jan Punčochář rozhodl změnit styl. Jeho restaurace U Matěje, která si zakládá na dobrém pivu a české kuchyni, se už stala bezmála kultovní. „Nepředstavujte si nějakou pivnici. Je to prostě hospoda s dobrým pivem, vínem a poctivou českou kuchyní. A dobrá!“ popisuje svůj koncept.

Výlety za pivem a poznáním
Pivo se nemusí jen pít, dá se za ním i cestovat. Výlety za pivem vám nejen přinesou nové gastronomické zážitky, ale také poznání naší země, kusu její historie a také umu místních pivovarníků. Přinášíme tipy na ta nejzajímavější pivovarská muzea.

Aleš Dvořák: Chci „vinofikovat“ pivo
Pivo vařil doma v hrnci, v minipivovarech i v megavarnách Budvaru, kde 25 let pracoval na různých pozicích ve výrobě. O pivu tedy Aleš Dvořák, létající sládek Budějovického Budvaru, ví úplně všechno. Jeho novou misí je „vinofikace“ piva. „Pivo je rozmanitý, ušlechtilý, starobylý nápoj. Chci ho pozdvihnout na úroveň, která mu náleží,“ říká odborník, podle nějž potenciál piva stále čeká na objevení.

Pivo a relax? Jde to!
Vyrazte do různých koutů Česka ochutnat tamní zlatavý mok a buďte bez starostí, jak se dostanete domů. Tady totiž po náročném večeru složíte hlavu do pohodlných postelí, ráno vám odpadnou starosti se snídaní a ještě si užijete třeba relax ve wellness.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení